40-årskris på alla vis

Bakom ratten på en relativt ny Volvo V70, på mataffärer mellan kl 15-17, på oversize-avdelningen inne på KappAhl, ute på promenad med hunden, en snabbis inne på Systembolaget en lördag förmiddag, på caféen med sina vänninor och pimplar kaffedrycker med lättare förtäring och de kan till och med vistas på uteställen där majoriteten av personerna i lokalen är mellan 18 och 25 år. Jag syftar nu på mammor med 40-årskris. De osäkra kvinnorna med ständig rädsla för att bli tjockare och rynkigare. Man skulle kunna göra det enkelt och dela upp dem i två grupper.

Suck-mammorna
Uppvaknandet sköter den gamla klockradion från det ljuva 80-talet. Den skriker ut Mix Megapols totalt värdelösa morgonskrikprogram. Mammorna gör frukost åt sin möjliga man och barnen. Varje dag ser likadan ut och de klagar över ryggont och kladdiga köksgolv med inslag av grus från hallen. De är väldigt duktiga att hålla reda på tider som när soptunnorna skall ställas ut för tömmning, när sotaren ska komma och vilken dag alla barnens kusiner fyller år.
Klädseln är extremt smaklös och består av ett par jeans med samma modell och passform som de haft de senaste 15 åren (som även har en lite söt blombrodering på bakfickorna), en billig topp från KappAhl och strumpor med figurer som Ior eller Tiger på vristerna. Frisyren är matt och tråkig. Den består oftast av en mittbena eller kortklipp för att underlätta tillfixandet efter duschen. De går heller aldrig ut på några större tillställningar . Undantaget är om det är en nära släktings heltals-kalas, bröllop, begravning, konfirmation eller student. När helgen kommer så kryper de ner i den alltför nedsuttna soffan/fåtöljen med ett glas vin och Euroshoppers jordnötter till spänningen och mystiken i Morden i Midsummer och kanske någon romantisk kärlekskomedi. På söndagarna kommer ångesten över kommande veckan och klagar extra mycket över sina överdrivet kurviga kroppar och önskar i tysthet att de någon gång får ha ett erotiskt sex med Harrison Ford.


Café-mammorna
Smink, kläder från Gina tricot eller H&M och halvhöga klackskor. Detta är några av sakerna som dessa 40-årskrisare till mammor införskaffar sig för att gömma sin kris i. Många gör allt för att verka yngre än vad de är, vilket bara är pinsamt för att det lyser igenom. En sak som är bra är ju att bli bästis med sin tonårsdotter. Hon är ju ung och medveten om vad som är inne. Mammorna och döttrarna blir som syskon och det nästan doftar incest när de vandrar på stan med sina pappersshoppingpåsar. Mammorna har vänninor som befinner sig i samma kris och som därför är exakt likadana.
På helgerna kan de synas till på caféer och dricka antingen vanligt kaffe, eller så lyxar dem till det med en Caffe Latte-liknande dryck och ska det ätas blir det en macka med mycket sallad och kanske ost. Mammorna diskuterar andra mammor, kläder och mycket annat ovesäntligt. Kvällen börjar närma sig och förfesten är igång i någon av mammornas lägenhet. X-ider och rött vin klunkas flitigt och toppas med Level-cigaretter och Bruce Springsten. Sen bär det av till krogen. Där dansas det med vänninorna, de äldsta männen med begynnande ölmage och flörtas hejvilt med yngre killar och café-mammorna hoppas innerligt att småpojkarna betraktar dem som milfar*. Dessa mammor är oftast stora i käften och har dåliga argument som till och med en 5-åring kan säga emot och ha rätt.


Lev livet innan ni bli 40 år. Sedan är det kört!


Huvudvärkshumor

Huvudvärkshumor är bland det värsta som finns. Att behöva pressa fram ett skratt och behålla leendet när det inte ens är ett dugg kul gör ont och smärtan artar sig i en stickande känsla bakom ögonen. Och pågår fake-skrattet länge så blir man till slut illamående. Käkarna tar också stryk av detta. Jag avskyr att vara trött på exempelvis bussen och behöva prata med någon tråkig person och försöka skratta åt dess torra skämt. Detta är så hatiskt att jag blir arg. Jag HATAR huvudvärkshumor. Usch!